Bauke Mollema

Bauke Mollema behoort al vele jaren tot de toonaangevende Nederlandse wielerprofs. Hij geldt als een laatbloeier in deze sport. Zijn wielertalent viel op toen hij als scholier dagelijks vanuit zijn woonplaats Zuidhorn naar zijn middelbare school in de stad Groningen fietste. En weer terug uiteraard.

Hij kreeg van een kenner het advies zich eens te melden bij de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen, waar hij werd gekneed tot een topamateur. Zijn grote internationale doorbraak kwam in 2007, toen hij de Tour de l’Avenir – zeg maar de kleine Tour de France – op zijn naam schreef. Het daaropvolgende seizoen mocht hij debuteren in de professionele Raboploeg. Daarin onderscheidde hij zich als een ronderenner bij uitstek.

Inmiddels heeft hij al drie keer in de top-10 van het eindklassement van de Tour de France gestaan. Zijn (voorlopige) hoogtepunt was echter zijn etappezege dit jaar in Le Puy-en-Velay, na een indrukwekkende solo door het Centraal Massief. Ook in de Giro en Vuelta doet Bauke steevast met de allerbesten mee. Hetzelfde geldt voor de klassiekers die over glooiend terrein gaan, met als hoogtepunt tot dusver zijn triomf in de Clásica San Sebastián van 2016.