Bert Otten

Als er seconden gewonnen moeten worden in de sport, roepen trainers en coaches tegenwoordig veelal de hulp in van wetenschappers. Zij kloppen dan aan bij iemand als prof. dr. Bert Otten, hoogleraar in de Neuromechanica aan de Rijksuniversiteit Groninger. Zo werd Bert Otten, ooit zelf een verdienstelijk wieleramateur en zelfs universitair kampioen, door Team LottoNL-Jumbo te hulp geroepen bij de voorbereiding op de proloog van de Tour de France in Utrecht. Waar kon extra snelheid worden gemaakt, waar moest de renner zijn benen stilhouden om wat energie uit sparen? Dat soort kwesties zijn bij Bert Otten, inmiddels 60-plusser, in goede handen.

Bauke Mollema heeft Bert Otten om raad gevraagd teneinde zijn tijdritten te verbeteren. Met zijn advies kon hij zijn houding op zijn fiets verbeteren. Hij kijkt met meer dan gewone belangstelling naar de fietsprestaties van de Groninger wielertrots. Hij analyseerde Bauke zijn fietshouding in 2013 en stelde vast dat hij te veel van links naar rechts bewoog, waardoor er achter hem teveel wervelingen ontstonden. Otten destijds: “Een lichaam dat zich voortbeweegt, verplaatst lucht, die zich erachter weer sluit. Dat zijn wervelingen, die we ook wel kolkjes noemen. Die zie je ook als je over het water roeit. Die wervelingen trekken aan het lichaam, dus hoe eerder die zich sluiten hoe beter.’’ Bauke Mollema is nog altijd geen tijdrijder pur sang, maar heeft dankzij Bert Otten onmiskenbaar progressie geboekt in deze discipline.

Ook heeft Bert Otten het lopen van Dafne Schippers geanalyseerd (ze kan heel snel haar spieren samentrekken) en heeft hij Epke Zonderland bijgestaan in de aanloop naar zijn gouden rekoefening op de Olympische Spelen van Londen.

Voor het WK 2020 zal er voor Bert Otten ongetwijfeld ook weer werk aan de winkel zijn. De dames en heren coureurs zijn welkom.

Klik hier voor Bert Otten zijn geschreven stukje over wat voor geweldige sport het wielrennen is.