Bert Wagendorp

Geboren in het land van Bennie Jolink en de Voederbietels, in Groenlo om precies te zijn, leerde Bert Wagendorp het ware leven kennen in Groningen. Aan de Rijksuniversiteit Groningen wilde hij zich wel bekwamen in taal- en letterkunde, maar dan wel in een harmonieuze combinatie met de geneugten des (studenten)levens. Na het vinden van een passende behuizing in de wijk De Hoogte, vindt hij al snel zijn draai in ‘de stad’. Voor de sportieve genoegens meldde hij zich bij voetbalvereniging Korreweg, beter bekend als VVK. Maar Bert had meer sportpijlen op zijn boog, zoals wielrennen. Nou ja, vooral dan het schrijven erover. Geen sport die zich beter leent voor mooie verhalen dan het cyclisme. Na zijn studie kreeg hij hiervoor een podium bij de Leeuwarder Courant. Zijn ster als schrijver steeg vervolgens snel. De Volkskrant pikte hem op in het Friese en bij deze krant is hij, onder meer via de haute cuisine-verslaggeving van de Tour de France en correspondentschap in Londen, uitgegroeid tot een kroonjuweel. Zijn column op pagina 3 is even gezaghebbend als gevreesd.

Maar het bleef niet bij schrijven voor de krant. Nee, Bert schakelde moeiteloos over naar de wereld der literatuur. Werd dus ook auteur. Zijn debuut met De Proloog was al direct een succes, maar met de roman Ventoux bracht hij een ware knaller op de boekenmarkt. Dit verhaal werd zelfs verfilmd en ook in de bios werd Wagendorps meesterwerk massaal bekeken.

Zijn passie voor het wielrennen heeft hem ook gebracht in de hoofdredactie van het literaire wielertijdschrift De Muur, waar het hardfietsen op literaire wijze wordt beschreven. Misschien doet hij bij het WK in Groningen en Drenthe wel weer nieuwe inspiratie op voor een boek of film.

Hoe dan ook een ambassadeur met hart voor het Noorden en hart voor het wielrennen.

Klik hier voor Bert Wagendorp zijn kritische maar fraaie tekst over sportevenementen in het algemeen en het WK Wielrennen 2020.