De stichting

Hoe het allemaal begon

Toen Dick Heuvelman in 1996 het idee opperde om in 2002 de Ronde van Italië vanuit Groningen te laten starten, dacht menigeen ‘dit kan nooit in Noord-Nederland’. Het kon toch. En een paar jaar later – aangestoken door de impact van het evenement – kwam in 2009 de Vuelta (Ronde van Spanje) naar Drenthe, werd opeens de Slag om Norg een fenomeen en was Dick de inspirator voor de start van de Tour de France in Utrecht.

Zijn nieuwste plan is ook behoorlijk spectaculair: het organiseren van de wereldkampioenschappen wielrennen door twee provincies in Noord-Nederland. Ofwel, het grootste wielerspektakel ter wereld, dat acht dagen lang wereldwijd de belangstelling trekt van vele miljoenen mensen. Een groots en ingrijpend idee waar al vanaf 2012 tal van mensen vanuit diverse disciplines aan werken.

De provincies Groningen en Drenthe, als ook de steden Groningen, Assen en Emmen, omarmen de ambitie en geven de inmiddels opgerichte Stichting Cycling Championships Northern Netherlands de gelegenheid een bid samen te stellen en zich te richten op verdere publieke en private fondsenwerving.