WK Wielrennen

Wat houdt het event in

Het WK Wielrennen is de jaarlijkse hoogmis van het internationale wielrennen dat georganiseerd wordt door de Union Cycliste Internationale (UCI). Wegwedstrijden en tijdritten zijn over meerdere dagen verdeeld. Er staan in totaal twaalf wedstrijden geprogrammeerd en er zijn titels te winnen voor junior-vrouwen, junior-mannen, beloften-mannen, elite-vrouwen en elite-mannen. De winnaar van een wereldkampioenschapswedstrijd fietst vanaf dat moment een jaar lang in de bekende regenboogtrui, samen met de gele trui van Tour de France het meest begeerde tricot in de wielersport.

Het WK Wielrennen heeft de wedstrijdcode CM (Championnat Mondial) van de internationale wielerbond UCI. De locatie van de wereldkampioenschappen verschilt per jaar en wordt toegewezen door de bond. De editie van 2016 heeft plaatsgevonden in Doha in Qatar en die van 2017 in Bergen, Noorwegen.

Startbewijzen

Het WK verschilt met andere wegwedstrijden, aangezien alle eliterenners en -rensters uitkomen voor hun land. Normaal gesproken rijden zij voor merkenteams. Via de UCI ProTour-ranglijst komen landen aan startbewijzen voor hun beste profs. De tien hoogst geklasseerde landen op deze lijst mogen negen renners afvaardigen, voor de overige landen wordt er een rangschikking gemaakt naar continent. Dit levert – afhankelijk van de positie – zes, drie of één startbewijzen/startbewijs op. De winnaar van de vorige editie mag altijd deelnemen, dit kan een land een extra plaats opleveren.

WK in Nederland

Het WK Wielrennen organiseren is niet iets nieuws in Nederland. Valkenburg is al vijf keer ‘hosting city’ geweest van het evenement, namelijk in 1938, 1948, 1979, 1998 en 2012. Ook Zandvoort (1959) en Heerlen (1967) staan op de lijst van plaatsen waar om de regenboogtrui is gefietst.

Nederlandse winnaars

Nederland heeft in totaal zeven wereldkampioenen bij de elite-mannen gehad. Dit waren Theo Middelkamp (1947), Jan Janssen (1964), Harm Ottenbros (1969), Hennie Kuiper (1975), Gerrie Knetemann (1978), Jan Raas (1979) en Joop Zoetemelk (1985).

Bij de vrouwen is een Nederlander vaker succesvol geweest: Keetie Hage (1968, 1976), Tineke Fopma (1975), Petra de Bruin (1979), Leontien van Moorsel (1991, 1993) en Marianne Vos (2006, 2012, 2013).

WK 2017

De laatste WK-editie in de Noorse oliestad Bergen was Oranje op tal van fronten vooraan te vinden. Tom Dumoulin werd wereldkampioen in de tijdrit voor profs en Annemiek van Vleuten veroverde deze titel bij de vrouwen. Anna van der Breggen pakte op dit onderdeel zilver. Chantal Blaak was de beste van de wereld in de individuele vrouwenkoers, terwijl het onder Duitse vlag opererende Team Sunweb met haar sterke Nederlandse inbreng glorieerde in de ploegentijdrit voor vrouwen. Ook de Nederlandse mannen van Sunweb werden wereldkampioen op dit nummer. Met 6 medailles in totaal, waarvan 4 goud en 2 zilver, won Nederland het medailleklassement.